Следвайте Гласове в България и РСМ  са две държави, а

...
Следвайте Гласове в България и РСМ  са две държави, а
Коментари Харесай

Костадинов в Скопие: РСМ и България са две държави, а трябва са една. Ковачевски: Политици като Костадинов не са желани в РСМ

Следвайте " Гласове " в
" България и РСМ  са две страни, а би трябвало да са една страна, която " да се простира от Черно море до Охрид ",  съобщи пред журналисти Костадин Костадинов в Скопие, където  бе за откриването на Културно-информационния център на България.  " Всеки българин в България обича Македония, ние сме един народ, приказваме един език и имаме обща просвета. Говоря с вас един и същи език и се разбираме. Нямам срещу да се чувствате като македонци. Аз споделям ли ви какви да се чувствате? Тогава защо забранявате на хората, които се усещат българи? ", разяснява водачът на " Възраждане ".

" Кога България и Македония са воювали? Имахте ли страна през Втората международна война? Дайте ми документи, че е имало окупация. Тук са създавани комитети за посрещането на българските войски. Кой изгони немските войски? Нашите войски ви освободиха ", съобщи още той. 

На въпрос подари би трябвало да се извини поради това, че посред Скопие съобщи, че " Македония е българска ", Костадинов отговори, че " не желае да лъже ". 

Премиерът на Република Северна Македония осъди изказването на Костадинов, което съгласно него съдържа териториални искания към югозападната ни съседка.
" Министерство на външните работи незабавно реагира, министърът на културата също го осъди. И аз желая да го осъдя. Наистина е несвоевременно човек, който е пристигнал на посетители в тази страна, да се държи по този метод. Вчера отворихме български културен център, по този начин, както прилича, Скопие с идването на министъра на културата, с нашия министър на културата, по същия метод, както споделих, че ще отворим и македонски културен център в Благоевград, както имаме отворен и в София “, съобщи Ковачевски по време на днешното си посещаване във фабрика " Брилянт " в Щип.

Ковачевски добави, че сходни политици не са мечтани в РСМ.

" Политици като него през вчерашния ден, има още един, който ми правеше клипове, мога свободно да кажа, че не са по никакъв начин мечтани у нас, тъй като като се изключи че всяват вълнения, като се изключи че всяват непоносимост сред жителите на двете страни единствено поради своя политически интерес, защото те нямат различен политически дневен ред, с изключение на да получат някои дребни политически точки, като предизвикат възприятията на нашите жители, такива политици не са по никакъв начин мечтани за мен персонално у нас и не е нужно да идват въобще тук “, акцентира Ковачевски.

По-рано Министерството на външните работи на РСМ осъди изявленията на водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов и излезе със специфична позиция: 

Министерството на външните работи, както е реагирало и преди, и този път осъжда иредентистките изявления, които съдържат териториални искания към Република Северна Македония, изразени обществено и неведнъж от българския народен представител и водач на политическа партия „ Възраждане ” Костадин Костадинов. 

Фактът, че тези изказвания се повтарят, този път и в Скопие и по важен и за двете страни алегоричен мотив - откриването на нови пространства на Културно-информационния център, както и в навечерието на Бизнес форума сред Северна Македония и България, не можем да не го тълкуваме като опити за подкопаване на мощните старания на двете държавни управления за поощряване на съдействието и като проведена провокация, която би трябвало да бъде наказана от всички проевропейски политически структури и институции в двете страни. 

Същевременно желаеме да отправим апел към жителите на двете страни да не се поддават на сходни провокации, които имат една-единствена цел, а точно да попречат на двете страни да осъществят препотвърдените от тях откровени планове за задълбочаване на връзките сред нашите страни и нации в духа на европейските полезности.
 
 
 
25 Ное 2022205124 Ное 2022268122 Ное 2022835621 Ное 2022792217 Ное 2022800515 Ное 20228787КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани24 Ное 202227519 Ное 202279218 Ное 2022238724 Sep 20222984
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР